De laatste nacht.

Nadat we Amsteldiep gedaan hebben, zakt de wind helemaal weg. Nico, Maaike en Tet gaan te kooi en de rest ‘verloeverd’ langzaam richting Texel. Het plan is om daar onder de kust voor anker te gaan, en dan om 03:00 richting de Noorderhaaks te gaan. Daar moeten we om 05:30 vastlopen (en daarna droogvallen) om 4 punten te ontvangen. We willen daar niet nu al naartoe omdat er een zuid oosten wind voorspeld is. En dan zou je daar een aantal uur flink op de golven liggen.

Een borreltje voor het slapen gaan. En dan gaat de ankerwacht in.

Tijdens de ankerwacht zakt de wind er helemaal uit. Om 03:00 wekt Maarten de rest: er is geen wind. Wat nu?

Roeien. Roeien en hopen op wind. Gelukkig is er ook nog eb het gat uit. Maar het roeien kost tijd. Rond 4 uur s nachts vaart de veerboot van Texel uit. We roepen Den Helder op via de marifoon dat we voor de haven van Texel aan het roeien zijn.

Om 4:30 vangt het zeil wind en bergen we de roeispanen op. Nog een uur, en dan moeten we op Noorderhaaks zijn. Als de wind doorzet…

Maar de wind blijft gestaag doorwaaien. En via de marifoon blijven we (los van dat andere schepen moeten uitkijken voor de ‘Zilveren Haan’ die aan het peddelen is voor de haven) maar te horen krijgen dat het windkracht 2 of 3 is nu. Wat in ieder geval niet zo voelt. Wanneer trekken we de stekker eruit? En: wat doen we dan?

Om 5 uur is het zo ver. We weten zeker dat we 5:30 vastlopen bij het Noorderhaaks niet meer halen. Gaan we dan wel daarheen voor de foto opdracht van de envelop bed? Of doen we die ergens anders? We kiezen ervoor om overstag te gaan en te roeien richting het noorden en onderaan Texel aan te leggen. Om 5:50 liggen we daar vast en een beetje te bonken.

Hamburgertje eten wachten op het openen van de bad opdracht: die mag om 6:13 open en is 4 punten waard. Wie weet kan die de pijn verzachten…

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag